Kiaušiniai - pagrindinis šv. Velykų patiekalas

Kiaušiniai – pagrindinis šv. Velykų patiekalas, tad daugeliui svarbu žinoti, kaip pasirinkti marginimui, ritinėjimui ar vaišių stalui tinkamiausius. Kaip reikėtų juos saugoti, kiek laiko galima saugiai vartoti ir pan. Todėl norime priminti svarbiausią informaciją, kuri padės iš gausios pasiūlos lengviau pasirinkti norimos kokybės kiaušinius.

Kiaušiniai yra vienas iš geriausių baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų šaltinių. Kiaušinių baltymas yra aukštos maistinės vertės, pagal amino rūgščių kiekį bei įvairovę prilyginamas mėsos ir žuvies baltymams. Kiaušinio trynyje yra medžiagų, apsaugančių nuo akių geltonosios dėmės (ji svarbi regėjimo funkcijai) irimo, todėl reguliarus jų vartojimas yra labai aktualus vyresnio amžiaus žmonėms. Kiaušinio sudėtyje yra cholino, kuris yra būtinas vaisiaus smegenų normaliam vystymuisi, todėl svarbus nėščiųjų moterų maitinimosi racione.

Kiaušinių kokybė yra įvertinama dar prieš juos paskirstant į prekybos vietas. Parduotuvėse prekiaujama tik supakuotais A klasės kiaušiniais, atitinkantys kokybės reikalavimus: lukštai turi būti švarūs, nepažeisti, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo. Ant kiaušinių pakuočių pažymėtos ir kiaušinių svorio kategorijos: XL – labai dideli kiaušiniai (73 g ir didesni), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g). Galima fasuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušinius.

Kiaušinių ženklinimo kodai yra sudaryti iš skaičių ir raidžių šrifto. Pirmasis skaičius šiame kode reiškia vištų dedeklių laikymo būdą. 0 nurodo, kad vištos auginamos ekologiškai (t. y. vištoms taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai, šeriamos pašaru, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus). 1 reiškia, kad dedeklės vištos turi galimybę vaikščioti lauke laisvai. 2 reiškia, kad dedeklės vištos laikomos ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos). 3 nurodo, kad dedeklės vištos laikomos narvuose.

Kiaušinio lukšto storis ir stiprumas priklauso nuo vištų veislės bei pašarų, kuriais jos lesinamos. Vištas auginant laisvai, lesinant visaverčiais ir subalansuotais pašarais, kiaušinių lukštai yra tvirčiausi. Patys tvirčiausi yra jaunų vištų kiaušiniai. Lukšto spalva priklauso tik nuo vištų veislės. Skirtingų spalvų vištų kiaušiniai pasižymi vienodomis maistinėmis savybėmis ir lukšto tvirtumu, mat šiuos parametrus lemia pašarai, vištų amžius, laikymo būdas ir pan.

 

Kiaušinių virimas:

  • Verdant kiaušinius jie turėtų būti dedami į pasūdytą šaltą vandenį, tuomet juos išvirus bus lengviau lupti;
  • Kiaušinio virimo laikas turėtų būti apskaičiuojamas priklausomai nuo kiaušinio dydžio bei pageidaujamos jo konsistencijos būklės. Vidutinio dydžio kiaušinis, išverda minkštai ( trynys skystas ) per 4 min, pusiau kietai (trynys vidutinio kietumo) per 6 min, kietai (trynys kietas) - 11 min.;
  • Labai svarbu kokios temperatūros kiaušinis pradedamas virti, jei tuoj pat išimtas iš šaldytuvo, būtina viena minute pavirti ilgiau, nei įprastas virimo laikas, jei dedamas į puodą kambario temperatūros kiaušinis - 1 minute galima virti trumpiau;
  • Išvirtas kiaušinis tuoj pat atvėsinamas tekančiu vandeniu, tuomet jį lengva lupti, nes tarp lukšto ir baltymo susidaro garai;
  • Verdant kiaušinius per aukštoje temperatūroje ar per ilgai, tarp baltymo ir trynio atsiranda juoda linija, kiaušinis įgauna guminio kiaušinio skonį;
  • Ar kiaušinis virtas ar ne, sužinosite jį pasukę ant lygaus stalo paviršiaus. Virtas kiaušinis suksis lengvai, o žalias 1-2 kartus apsisukęs sustos.

Dar keletas svarbių patarimų kiaušinių vartotojams:

  • Rekomenduotina pirkti tik paženklintus kiaušinius;
  • Visada atkreipkite dėmesį į jų tinkamumo vartoti terminą;
  • Labai svarbu kiaušinius laikyti šaldytuve ar kitoje vėsioje, švarioje ir sausose, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje, kurioje nebūtų pašalinio kvapo.
    Tinkamiausia kiaušinių laikymo temperatūra – nuo 5° C iki 7° C. Todėl patartina vengti didesnio temperatūros svyravimo, kad ant kiaušinio nesusidarytų kondensato lašelių;
  • Be to, kiaušinius reikėtų laikyti juos sudedant smailu galu žemyn, kad oro tarpas būtų viršuje ir ilgiau laikomo kiaušinio tryniai nepridžiūtų prie lukšto;
  • Būtinai nuplaukite kiaušinius prieš vartojant. Jokiu būdu neplaukite jų tik nusipirkę, nes taip tik sutrumpinsite kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, kadangi plaunant pašalinama lukštą dengianti plėvelė, kuri dalinai apsaugo kiaušinį nuo mikroorganizmų patekimo.

Informaciją paruošė: Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą ir maitinimo organizavimą Viktorija Viskontienė

Nuotrauka: https://www.freepik.com/