Kad šventės netaptų kančia

Artėja viena gražiausių pavasario švenčių – Velykos. Daugumai iš mūsų sukelia nerimą, kaip nepersivalgyti? Gausiai vaišėmis, skaniais, kvapniais patiekalais nukrautas stalas yra didelė pagunda visko paragauti, o praradus saiką – galima ir stipriai nukentėti.

Persivalgius atsiranda tam tikri nemalonūs pojūčiai: žmogus jaučiasi persisotinęs, šis pojūtis gali būti labai intensyvus ar net skausmingas. Be abejo, gausesniam maistui suvirškinti organizmas turi išskirti daugiau virškinimo fermentų, todėl labiau apkraunami virškinimo sistemos organai. Tai ypač pavojinga žmonėms, kurie serga virškinimo sistemos ligomis: gastritu, opalige, kepenų, kasos ligomis. Kartais persivalgius gali atsirasti dusulio pojūtis, nes išsipūtęs skrandis spaudžia diafragmą. Nuolatiniai persivalgymai gali lemti didelį pavojų: padidėjęs kraujospūdis, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, nutukimas, diabeto išsivystymas. Labai retais atvejais skrandžio sienelė taip įsitempia, kad yra pažeidžiama ar net plyšta.

Patarimai, kaip išvengti persivalgymo:

  • pagrindinė taisyklė – neprisikrauti per daug maisto į lėkštę, o visko paragauti po truputį, riboti patiekalų kiekį, valgyti neskubant, mėgaujantis;
  • švenčių metu siūloma ne valgyti, o ragauti;
  • atsisėdus prie stalo pirmiausia patartina valgyti vaisius ir daržoves, kad skrandyje nebūtų sukeltas rūgimo procesas;
  • reikėtų stengtis valgyti nedidelėmis porcijomis ir ilgai kramtant. Kiekvieną kąsnį sukramtyti apie 20–30 kartų;
  • valgant skirtingus patiekalus patartina daryti 20 min. pertraukas;
  • sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis turėtų vengti silkių, nes nuo didelio kiekio druskos padidėja kraujo spaudimas;
  • reikėtų stengtis „nesluoksniuoti“ maisto: sūru – saldu – sūru – saldu;
  • rekomenduojama kartu su maistu negerti daug skysčių.

Nepamirškite, kad po 2-4 valandų ant stalo stovintis maistas tampa nesaugus. 2-4 valandas, maistui stovint kambario temperatūroje, prasideda padidintas mikrobų dauginimasis. Taigi kuo daugiau valandų maistas bus laikomas ant stalo, tuo didesnis pavojus bus sukeliamas aplinkiniams. Rekomenduojama paruoštą maistą laikyti ant stalo dvi valandas. Po to kuo greičiau padėti į šaldytuvą. Jame laikyti ne ilgiau nei 12 valandų. Visgi didžiausią pavojų kelia mėsos produktai, siejami su salmonelioze, trichinelioze (ypač kalbant apie laukinių gyvūnų mėsą). Gaminant maistą labai svarbu išvengti kryžminės taršos, t. y. maistą gaminti taip, kad nesusidurtų žalias ir termiškai apdorotas maistas, pavyzdžiui, žalia mėsa su išvirtomis bulvėmis. Ir pati svarbiausia per maistą plintančių ligų prevencijos priemonė – rankų plovimas.  

Velykos neįsivaizduojamos be margučių, todėl labai svarbu, kad išradingai nuspalvinti kiaušiniai bei iš jų pagaminti patiekalai būtų saugiau paruošti. Būtina atsiminti, kad po sąlyčio su kiaušiniais būtina nusiplauti rankas, nes ant kiaušinių gali būti užkrečiamųjų ligų sukėlėjų – salmonelių. Geriausia kiaušinius laikyti toje pakuotėje, kurioje parsinešėme, kad neužterštume šaldytuvo vidaus. Kiaušinius patariama laikyti ne ilgiau kaip 4 savaites, virtus kiaušinius laikyti apie 3 paras.

Pasistenkime neapsunkinti savo organizmo taip, kad visus metus laukta šventė virstų skrandžio skausmais ir bloga savijauta. Linkime gražių ir jaukių Šv. Velykų!